Meny
Våra tjänster
App, internetbank, BankID
Om oss

NAV-kurs – så sätts kursen på fonder

Fondkursen - NAV-kursen - är det pris som du får betala för en fondandel vid köp, försäljning eller byte av fonder. Handel med fonder sker alltid till okänd kurs, det vill säga priset är inte känt på förhand. Kursen sätts, i efterhand, en gång per dag och den exakta bryttiden kan variera mellan olika fonder och fondbolag. 

Riskinformation: Investeringar innebär en risk. Fonder kan öka och minska kraftigt i värde. Faktablad och informationsbroschyr finns i Fondlistan.

Vad är NAV-kurs?

Fondförmögenheten / fondandelar = NAV-kurs

En fondkurs, eller andelskurs, kallas även för NAV-kurs. NAV betyder Net Asset Value - på svenska nettoandelsvärde. 

Hur sätts fondkurser - vilken NAV-kurs får du?

  • Våra fonder förvaltas av Swedbank Robur, men vi förmedlar även fonder från andra fondförvaltare. Fondkursen beräknas, och publiceras, en gång per dag av det fondbolag som tillhandahåller fonden.

  • NAV-kursen räknas ut genom att lägga ihop värdet på fondens tillgångar. Sedan drar man fondens avgifter, till exempel förvaltningsavgift.

  • Summan man får kallas fondförmögenhet och den delas med antalet fondandelar som fonden har för att få fram värdet på varje fondandel. 

  • Hur ofta och när NAV-kursen sätts ser lite olika ut beroende på fondbolag och fond. Läs mer under kurssättningen i Swedbank Roburs fonder

  • Du hittar samtliga fonder och aktuella fondkurser i vår fondlista.

Vad påverkar en fondkurs?

  • Utvecklingen för de värdepapper som fonden innehåller påverkar fondkursen. Om fondens tillgångar ökar i värde blir fondförmögenheten större. Då det är fondförmögenheten delat med fondandelarna som sätter kursen så stiger den också. 
  • Fondavgifter som förvaltningsavgift. Dessa dras av innan kursen sätts.
  • Fondens bryttid. En order som kommer in efter bryttiden flyttas till nästa dags bryttid och får den dagens kurs. 

När uppdateras fonder och NAV-kurs?

Bryttiden kan variera

Kursen sätts, som vi tidigare beskrivet, en gång per dag. Men den exakta bryttiden kan variera mellan olika fonder och fondbolag. Bryttiden för varje fond ser du under rubriken handelsinfo när du klickar på en fond i fondlistan. Läs mer om bryttider och likviddagar.

Likviddag och bryttid fonder

Begränsad kurssättning vid helgdagar

När marknaden som fonden placerar på är stängd för handel, kurssätts inte fonden. Om marknaden stänger för handel tidigare, kurssätts fonderna tidigare än vanligt på dagen. Köp- och säljordrar tas emot men kurssätts först när marknaden öppnar igen.