Hoppa till textinnehållet

Sparformer

Sparkonto, fonder eller aktier? Här kan du läsa om några av de vanligaste sparformerna, vad de innebär och vilka som kan passa dig.

Månadssparkonto (1% ränta)

Vi tycker att de första tusenlapparna man har råd att spara i månaden ska ge bäst avkastning. Därför lanserade vi ett sparkonto där du kan spara upp till 2.000 kr per månad utan bindningstid med i sammanhanget skyhöga 1% i ränta. 

Investeringssparkonto (ISK)

Investeringssparkonto eller ISK gör det enklare att spara i aktier och värdepapper utan krångel med deklaration och skattekonsekvenser vid köp, omplacering och försäljning.

Young woman with tattoos using laptop in the grass.

Kapitalförsäkringar

I en kapitalförsäkring kan du kombinera sparande i fonder och värdepapper med fördelaktiga skatteregler. Det är enkelt att spara till dig själv, din pension eller till barn. Sparar du till barn kan du välja när och hur pengarna ska betalas ut.

Digital devices with hands, tablet, laptop, smartphone

E-sparkonton

E-sparkonton är ett enkelt sparande med låg risk. Dessutom är pengarna tillgängliga när du behöver dem.

Woman working on computer while eating a salad

Fasträntekonto

Med Fasträntekonto kan du välja att binda pengarna från tre månader upp till fem år för att få något högre ränta.

Young people planning a trip

Fonder

En fond är ett slags portfölj fylld med olika värdepapper, till exempel aktier och obligationer. Du kan spara lite eller mycket, med lägre eller högre risk.

Aktier

En aktie är en ägarandel i ett aktiebolag. Börskurserna påverkas av många faktorer, men i botten är företagets resultat grundläggande. Genom att handla med aktier kan dina pengar växa rejält. Samtidigt finns en stor risk att aktierna förlorar i värde.

Senior woman holding plate of crayfish in garden.