Meny
Våra tjänster
App, internetbank, BankID
Om oss

Hur sparar man pengar? Tips på sparformer

Spara för trygghet och drömmar, för pension och bostad, eller för semester och ny soffa. Ofta har vi flera olika mål med vårt sparande, och det kan vara klokt att ta det i olika steg och att spara i olika sparformer.

Miniräknare, hand som håller i mynt
3 tips!

Få dina pengar att växa

  • Spara och se över sparandet regelbundet. Om möjligt - ordna en automatisk överföring från lönekontot varje månad. Då kan du utan dåligt samvete använda eventuella pengar som blir över.
  • Försök spara tio procent av lönen. Är tio procent för mycket? Börja med att spara det du kan!
  • Varje sparad krona är bättre än ingen alls. Även små belopp kan växa sig stora med tiden.

Dela upp sparandet i olika sparformer

Var du placerar ditt sparande beror på när du planerar att använda pengarna. Om du behöver pengarna inom några år är det bäst att välja en placering med låg risk, till exempel ett sparkonto, där värdet inte varierar. Om du däremot sparar på längre sikt, fem till sex år eller mer, kan du placera pengarna i fonder och aktier för att ge dem möjlighet att växa och ge avkastning.

Buffert - första steget i sparandet

För en trygg privatekonomi är sparbufferten det första sparandet du bör spara ihop till. Det är ett kortsiktigt sparande och pengar du kan ta av om något oförutsett händer, om du till exempel behöver göra ett tandläkarbesök, byta ut ett kylskåp eller skaffa nya glasögon.

Ett bra riktmärke är att spara till en buffert på ungefär två månadslöner efter skatt. Buffertsparandet behöver du kunna få tillgång till snabbt, och ska därför inte ha i en sparform som är inlåst eller som påverkas av kraftiga svängningar på börsen. Ett sparkonto kan passa bra för det här sparandet.

Långsiktigt sparande - till pension, trygghet och drömmar

När din sparbuffert är på plats är det bra att börja spara långsiktigt för framtida trygghet och drömmar. Det är alltså sparande som du tänkt använda om 5, 10, 20 eller 30 år. För att pengarna ska växa är fonder och aktier bra alternativ, även om de innebär större värdeförändringar än ett sparkonto. Ju längre du sparar, desto högre risk kan du ta. Aktier har högre risk än aktiefonder, som i sin tur är mer riskfyllda än blandfonder. När du närmar dig tidpunkten för uttag kan det vara klokt att minska risken.

Annat sparande

När du har en sparbuffert och ett långsiktigt sparande på plats, kommer det roliga - sparande till annat som du kanske längtat efter. Det kanske är en resa, kontantinsatsen till en bostad eller något nytt till hemmet. Hur du placerar det här sparandet beror på när du vill använda det.

Two students writing on a whiteboard

Fondskolan - för dig som vill lära dig om fonder

I vår Fondskola får du tips och information som kan hjälpa dig om du vill investera i fonder - oavsett om du är nybörjare eller har sparat ett tag.

Riskinformation: Investeringar innebär en risk. Fonder med riskklass 5-7 kan öka och minska kraftigt i värde. Faktablad, informationsbroschyr och information om dina rättigheter finns på swedbankrobur.se

Följ börsens utveckling

Följ utvecklingen på börsen i detalj på Swedbank.se/aktiellt

Månadsspara

Oavsett hur mycket eller lite du har över varje månad är ett litet sparande alltid bättre än inget. Börja månadsspara

Skulle du klara en månad utan onödiga småköp?

Vi har tagit fram ett verktyg där du kan kryssa för de dagar du kunde undvika småköp och istället lägga pengarna på ditt sparande. Du kanske vill utmana din bästa kompis, förälder eller partner? Vem får flest kryss?