Vi har sparat dina val. Så hanterar du cookies
Ekonomiska tips – klara dig på lite pengar
Känns det långt till löning? Det pratas mycket om att spara, men hur gör man när det knappt går ihop i vardagsekonomin? Lugn, det finns tips och trix som kan hjälpa dig att få nya mer ekonomiska vanor på plats. Här får du våra bästa budgettips.
-
Gör en budget
Att ha koll på inkomster och utgifter varje månad är inte bara ett bra sätt att skaffa sig översikt – det blir också en plan att följa under månaden. Försök lägga undan 10% av din lön till sparande.
-
Planera inköpen
Att småhandla är varje plånboks största fiende. Skapa dig istället en översikt på vad du redan har och vad du behöver köpa. Behöver du nya kläder? Handla mat? Skriv en inköpslista och följ den. (Och handla inte på tom mage.)
-
Se till det lilla
"Många bäckar små" - det är ett gammalt men betydelsefullt uttryck. För de där små inköpen, som kanske dessutom görs utan vidare eftertanke, blir ganska snabbt mycket pengar. Var lite snål mot dig själv, även om det bara handlar om några tior. Såvida det inte är något du verkligen kommer att använda, så klart.
-
Ta med lunchlådor!
Varje år kan du spara hela 18 000 kronor på att hoppa över den där utelunchen och ta med mat till jobbet istället. (Beräknat på heltidstjänst och lunch för 80 kronor per dag.) Det är en ganska bra summa som du säkert kan hitta på något roligare för. Många jobbar även hemifrån några dagar per vecka så se till att lägga undan en slant för de uteluncher du sparar in.
-
Var inte så spontan
Impulsinköpen är ofta de som sedan sällan används när det kommer till kritan. Tänk ett varv innan du köper. Kanske sova på saken?
-
Planera resor
En sak som är bra att tänka på om du ska ut och resa är att boka så tidigt du kan, det blir oftast billigare. Och är du sent ute? Ta en riktigt sen resa på sistaminuten, då kostar det också mindre.
-
Kolla igenom dina abonnemang
Här kan det faktiskt finnas en hel del att spara in på. Inte bara genom att teckna om löpande abonnemang, som telefonen, utan se lite kritiskt på det du har. Behövs verkligen flera streamingtjänster, till exempel? 99 kronor i månaden blir 1200 om året, kanske helt i onödan.
-
Håll koll på extrapriser, värdecheckar och rabatter
Ett matinköp för en vecka med en viss procent i rabatt och lite extrapriser på det kan bli hundralappar som du kan göra något annat för. Är du student kan du dessutom få särskilda rabatter på många ställen, vilket kan löna sig att kolla upp. Och för pensionärer erbjuder flera matkedjor rabatter, tex om man handlar mat en viss dag i veckan.
-
Läs nya recept
Maten kan vara en stor bov för ekonomin och det är inte så konstigt: god mat förgyller livet! Men god mat behöver inte vara dyr. Det är lätt att göra samma rätter om och om, men det finns massor med Instagramkonton, bloggar och böcker som tipsar om recept som är både billiga och goda. Låt dig inspireras i köket – och samtidigt spara en slant.
-
Anpassa menyn efter säsong
När du planerar mat är det smart att tänka utifrån vad som är billigt just nu. Frukt och grönt är sådant som kan skifta mycket beroende på säsong.
-
Hitta billigare nöjen
Det är lätt att tänka på sådant som är "färdigförpackat" när det kommer till att hitta på saker. Men ut och äta med vänner byts lätt mot en trevlig kväll hemma där ni lagar mat ihop. Lekland med barnen kostar en del, men en 5-kamp eller "hela havet stormar" hemma är billigt – och kan bli minst lika roligt.
-
Istället för hotell? Byt boende
Ett billigt sätt att få miljöombyte, särskilt på sommaren när många av oss vill komma iväg, är att byta boende med någon annan som också vill se något nytt. Det finns en mängd sajter som förmedlar sådana byten.
-
Slopa gymkortet
Är du en av alla de som får känslan av att du tränar bara för att det ligger ett gymkort i plånboken? Släpp det dåliga samvetet och säg upp kortet om du ändå inte kommer att komma igång. Träning behöver inte ske på ett gym – det finns hur mycket gratisträning som helst i naturen med sköna platser att jogga eller promenera på. Dessutom har många kommuner satsat på utegym.
-
Kolla förrådet
Det är inte sällan man har en massa "pengar" liggande i form av saker man kan sälja. Kanske har du sådant barnen har vuxit ifrån, möbler du inte vill kasta men heller inte använda och så vidare. Allt det kan bli pengar. Och använder du annonsplatser i grupper på Facebook kostar det inte en krona att annonsera heller.
-
Kolla över lånen
Har du rörlig ränta och vill binda den, eller kanske tvärtom? Om du har tagit sms-lån kan det verkligen löna sig att se om du kan samla dem i en vettigare lösning i banken.
-
Bor du dyrt, är det möjligt att byta bostad?
Hyra kan äta upp en månadsbudget i ett nafs. Bor du onödigt dyrt? Kanske finns det något billigare alternativ?
-
Handla gärna online – men gör det smart
Onlineinköp är ofta billigare än de du gör på stan. Numera är det dessutom ofta både fri frakt och fria returer. Jämför också olika sajter för det kan skilja mycket i pris! Men tänk också på att onlineköp kan vara en luring för ekonomin eftersom du aldrig behöver ta fram plånboken – inköpen känns helt enkelt inte som inköp.
-
Köp second hand
Det som förut ansågs vara något man bara gjorde i brist på pengar är nu det smartaste och mest miljövänliga sättet att konsumera. Kläder, möbler och annat som knappt är använt får ett helt annat värde – och liv – när du köper second hand.
-
Om du ska unna dig saker, se till att njuta också!
Det finns absolut ingen poäng med att göra något utöver det vanliga om du hela tiden oroar dig för pengarna. Bestäm dig i förväg hur mycket du ska spendera för och njut!