Meny
Våra tjänster
App, internetbank, BankID
Om oss

Pensionstips till dig som är i 50-årsåldern

Är du i 50-årsåldern börjar pensionen kanske kännas högst verkligt. Har du ännu inte kommit igång med ett sparande, är det hög tid nu. Och för dig som redan har ett sparande kan det vara läge att se över dina placeringar och kanske även öka ditt sparande. Här får du tipsen för ditt pensionssparande.

Two men gardening, trimming the hedge. Solar panels in the background

6 snabba tips om pensionssparande i 50-årsåldern

  1. Gör en ”reality check” och gå in på minpension.se för att se om din framtida pension kommer räcka för det liv du vill leva. Om inte, börja spara!

  2. tjustbanken.se/pension kan du se hur mycket du behöver spara utifrån hur mycket du vill kunna leva på.

  3. Med ett sparande kan du dessutom öka flexibiliteten kring hur och när du vill gå i pension.

  4. Se till att få tjänstepension eller att bli kompenserad om du har ett jobb som inte ger dig tjänstepension.

  5. Se över fördelningen mellan aktier och räntebärande värdepapper i dina placeringar. Fundera på om du ska minska andelen aktier när du närmar dig pensionsuttag, så att du inte riskerar att värdet minskar just när pengarna ska tas ut.

  6. Varje år du arbetar spelar roll för pensionen. Står du utanför arbetsmarknaden ett år, eller arbetar deltid under en längre period, får du lägre pension. Arbetar du ett eller ett par år längre, får du högre pension.

Börja pensionsspara

Låt oss hjälpa dig att komma igång med pensionssparandet till din framtida pension!

Pension

Läs mer om olika områden inom pension.

Om du vill börja pensionsspara vid 50

I 50-årsåldern är pensionen inte längre något diffust i den oändligt avlägsna framtiden utan börjar framstå som allt tydligare i konturerna. Har du ännu inte börjat spara är det mer än dags att börja nu. Och är du redan igång, kanske kan du öka på ditt sparande? Kanske har barnen flyttat hemifrån eller du på annat sätt har fått bättre ekonomi?

Ta tjuren vid hornen direkt och börja med att gå in på minpension.se för att se vad du kan komma att räkna med för inkomst som pensionär. De flesta svenskar kan räkna med att få omkring 70 procent av sin slutlön som pensionär.* Om det funkar för dig – bra! Om inte, är det läge att börja anpassa sparandet. På tjustbanken.se/pension kan du se hur mycket du behöver spara utifrån vad du önskar leva på.

2023 höjdes pensionsåldern och kommer fortsätta höjas successivt. Med ett sparande kan du också skapa en flexibilitet kring hur och när du vill gå i pension.

Tjänstepension och löneväxling

I det här stadiet av ditt liv har du förhoppningsvis koll på det där med tjänstepension. Fast Även om många inte tänker på det är det den viktigaste löneförmånen. Se till att din arbetsgivare erbjuder tjänstepension. Om inte, försök få din arbetsgivare att göra det, eller förhandla om att bli kompenserad på annat sätt och sätt upp ett eget sparande på motsvarande belopp. Avsättningen till tjänstepension är 1 350 kronor per månad om man har en lön på 30 000 kronor. Med en lön på 50 000 kronor är avsättningen knappt 3 200 kronor per månad.**

Kanske har du också i det här stadiet av din karriär kommit upp i lön. Tjänar du runt 55 000 kronor eller mer per månad kan ett alternativ vara att löneväxla, det vill säga att låta din arbetsgivare sätta av mer i pension i utbyte mot mindre lön. Din bruttolön efter löneväxling bör inte understiga 51 300 kronor per månad, då går du miste om avsättning till din allmänna pension. Avsättningen dras från bruttolönen, vilket innebär lägre skatt för arbetstagaren men även för arbetsgivaren, som i stället kan skjuta till lite extra i sparande till arbetstagaren.

Val av sparande och arbetad tid

Är du i början av dina 50-år är det fortfarande tid kvar till din pension, och aktier och fonder, där du har möjlighet att få högre avkastning, kan vara ett alternativ.*** Högre avkastning innebär dock som oftast högre risk, och när du börjar du närma dig pensionsåldern, se över fördelningen mellan aktier och räntebärande värdepapper i dina placeringar och fundera på om du ska minska andelen aktier när du närmar dig att ta ut dina pensionspengar, så att du inte riskerar att värdet minskar just när pengarna ska tas ut.

Och kom ihåg att varje arbetat år påverkar pensionen. Gör du ett avbrott från att arbeta, eller arbetar deltid under en längre period, får du lägre pension. Jobbar du ett eller ett par år längre får du en högre pension.

*Tjustbygdens Sparbank beräkningar utifrån antaganden i Pensionsmyndighetens typfallskalkyl samt införande av riktålder i pensionssystemet.

**Avsättning till tjänstepension kan skilja mellan olika kollektivavtal, men vanligast är en avsättning på 4,5 procent av lön upp till drygt 47 000 kronor per månad och avsättning på 30 procent på lön däröver (2024)

***Observera att en investering i värdepapper alltid innebär en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning, och du kan förlora hela eller delar av ditt investerade kapital.