Hoppa till textinnehållet

Köpa bostad - förenkla ditt bostadsköp

Här hittar du nyttig information och tips som förenklar ditt bostadsköp. Ta hjälp av vår steg-för-steg guide, 1-10, och undvik fällorna när det är dags att köpa bostad!

1. Har du råd att köpa bostad?

Räkna på ditt bolån för att se hur mycket du kan låna och vad det kommer att kosta att köpa bostad. Skaffa gärna ett lånelöfte redan nu så är du förberedd när du hittar din drömbostad.

Räkna på ditt boende

Ansök om lånelöfte

2. När du hittat din bostad

När du hittat en bostad kontaktar du banken, även om du redan har ett lånelöfte, för att söka lån på det specifika objektet. Köper du hus hjälper banken till att räkna på kostnader för lagfart och pantbrev.

3. Undersök bostaden

Det är viktigt att undersöka bostaden du ska köpa mycket noga så att det inte döljer sig kostsamma fel. Din mäklare kan hjälpa dig att hitta en besiktningsman som gör en professionell bedömning. När du köper bostadsrätt är det viktigt att titta igenom föreningens ekonomi.

4. När du bestämt dig

När du och säljaren är överens om priset skriver ni ett köpekontrakt hos mäklaren. Köpekontraktet ska bland annat innehålla köpeskilling, handpenning och tillträdesdatum. Nu ska även handpenningen betalas, oftast 10% av köpeskillingen. Hos oss kan du teckna ett handpenningslån som ska lösas när du får tillträde till bostaden, senast efter sex månader. Köper du inte via en mäklare kan vår jurist hjälpa till att upprätta ett köpekontrakt.

5. Boka rådgivning

Vi ger dig en överblick och koll på din boendeekonomi. I rådgivningen går vi igenom frågor som handlar om ditt bolån, till exempel antal lån, ränta, räntebindningstid samt amortering. Dessutom hjälper vi dig att hitta rätt nivå för ditt buffertsparande och hjälper dig till rätt försäkring för såväl dig själv, familjen som ditt boende. Du ska känna dig tryggare ifall något oförutsett händer som påverkar din boendeekonomi. Kontakta oss för att boka tid.

6. Låneupplägg

För de flesta är bostadsköpet den största och
viktigaste affären som görs. Förutom bolånet ger vi
råd i till exempel val av räntebindning och hur du kan kombinera rörliga och
bundna räntor.

Vad måste jag amortera?

Rörlig eller bunden ränta?

7. Säkerhet för lånet

Har du köpt hus hjälper banken dig med att ta ut pantbrev (2 % av pantbrevsbeloppet) om du behöver låna till köpet, samt att söka lagfart (1,5% av köpeskillingen) för att registrera dig som ägare. Har du köpt bostadsrätt hjälper banken dig att pantregistrera bostadsrätten hos föreningen.

8. Kom ihåg försäkringen

Glöm inte att försäkra bostaden inför tillträdet. Med hjälp av försäkringsbolaget Tre Kronor kan du få hjälp att försäkra villan, lägenheten och fritidshuset.

Välj en hemförsäkring som passar dig

9. Tillträde

Du och säljaren träffas på tillträdesdagen, oftast på mäklarens kontor. Köpebrev undertecknas om du köper hus. Dina lån betalas ut och eventuellt handpenningslån löses samtidigt som banken även ser till att säljarens eventuella lån löses.

10. Vår Jurist

Hur skyddad är du och din familj? Ta hjälp av vår jurist för att få hjälp med vad som gäller utifrån din unika situation i livets alla skeden. Ring oss för mer information om 0490 - 81 50 00.