Hoppa till textinnehållet

Kalkyl - Köpa bostad

Räkna på vad din bostad kan kosta

 

Testa vår lånekalkylator för att se vad din framtida bostad kan kosta och vad din framtida månadskostnad kan bli.

Att veta sin budget gör det enklare när man letar bostad. Då vet du direkt vilken prisklass du kan kolla på när du letar efter ditt drömhem. Vi har en kostnadsfri kalkylator du får använda fritt - Vill du sen göra om kalkylen till ett Lånelöfte kan du göra det online på 10 min.

Vad kostar det att köpa en bostad?

Lär dig mer om vilka kostnader som kan uppkomma vid ett bostadsköp.

Illustration som visar kostnader kopplade till bostadsköpet. Boendets pris, och vid köp av fastighet, tillägg för pantbrev och lagfart

Kom igång med ett sparande

Ju mer sparade pengar du går in med i bostadsköpet, desto mindre lån behöver du ta vilket kommer minska din månadskostnad.

 

Ett tips är att sätta en automatisk överföring varje månad från ditt lönekonto. Då vet du att sparandet sker automatiskt. Ska du ha pengarna inom en snar framtid, till exempelvis ett bostadsköp, är det bra att spara på ett e-sparkonto. Då kommer du åt pengarna direkt när det är dags att använda dem.

 

Glöm inte att buffertspara
Om du bara ska göra en enda sak för din ekonomi så är det att skaffa en buffert. Ett bra riktmärke är att spara ihop till en buffert på ungefär två månadslöner efter skatt. Skulle exempelvis diskmaskinen gå sönder eller en lite dyrare tandläkarräkning komma någon månad, då är du säker på att din ekonomi klarar av det.

Ikon föreställande mynt