Våra tjänster
App, internetbank, BankID
Om oss

Kalkyl - Köpa bostad

Räkna på vad din bostad kan kosta

Testa vår lånekalkylator för att se vad din framtida bostad kan kosta och vad din framtida månadskostnad kan bli.

Students studying together

Vad kostar det att köpa en bostad?

Att veta sin budget gör det enklare när man letar bostad. Då vet du direkt vilken prisklass du kan kolla på när du letar efter ditt drömhem. Vi har en kostnadsfri kalkylator du får använda fritt - Vill du sen göra om kalkylen till ett Lånelöfte kan du göra det online på 10 min.

Kostnaden för att köpa boendet

När du hittar en bostad kommer säljaren ha satt ett utgångspris. Helt enkelt vad du behöver betala för att få köpa bostaden. Tänk på att detta pris ibland kan stiga vid en budgivning.

Pantbrev (Behövs inte när du köper bostadsrätt)

Ett pantbrev är det som används som säkerhet till banken när du tar ditt bolån. I många fall finns det redan pantbrev uttagna på boendet, då behöver du inte betala för dem. Prata med mäklaren om du är osäker.

Pantbrevets kostnad är 2% av det belopp du tar bolån på + en administrativ avgift på 375 kr.

Lagfart (Behövs inte när du köper bostadsrätt)

En lagfart är ett bevis på att det är du som äger en fastighet. 

Kostnaden består av en expeditionsavgift (825 kr) och en stämpelskatt (1,5 % av boendets pris).

Ett räkneexempel

Anna och Erik ska köpa ett hus som kostar 1 000 000 kr. Huset de ska köpa har sen tidigare 500 000 kr i uttagna pantbrev.

Hur mycket kommer de betala?

1 000 000 kr (husets pris) 

+ 7 375 kr (pantbrevets kostnad)

De tar ett bolån på 850 000 kr, 500 000 finns redan i uttaget pantbrev, det betyder att resterande 350 000 kr behöver tas ut i pant.

+ 15 825 kr (Lagfartens kostnad)

= 1 023 200 kr

Kom igång med ett sparande

Rådgivare Gunilla och Servicerådgivare Sarah i Gamleby samtalar

Ju mer sparade pengar du går in med i bostadsköpet, desto mindre lån behöver du ta vilket kommer minska din månadskostnad.

Ett tips är att sätta en automatisk överföring varje månad från ditt lönekonto. Då vet du att sparandet sker automatiskt. Ska du ha pengarna inom en snar framtid, till exempelvis ett bostadsköp, är det bra att spara på ett e-sparkonto. Då kommer du åt pengarna direkt när det är dags att använda dem.

Glöm inte att buffertspara

Om du bara ska göra en enda sak för din ekonomi så är det att skaffa en buffert. Ett bra riktmärke är att spara ihop till en buffert på ungefär två månadslöner efter skatt. Skulle exempelvis diskmaskinen gå sönder eller en lite dyrare tandläkarräkning komma någon månad, då är du säker på att din ekonomi klarar av det.