Vi har sparat dina val. Så hanterar du cookies
Mars Makalös
Det tog fem hundra år att hitta vraket efter krigsfartyget Mars Makalös, men bara några månader från första bärgning till att Västerviks Museum öppnade sin utställning om fyndet med hjälp av sponsring från bland annat Tjustbygdens Sparbank.
Det tindrar i ögonen på museipedagog Adam Norman när han berättar om utställningen Mars Makalös på Västerviks museum.
– Det här är en jättemöjlighet både för skeppet Mars Makalös, Västeviks Museum och Västerviks stad. Att få visa ett sådant här material så tidigt i utgrävningen är helt unikt. Det du ser här är världsunika saker som togs upp så sent som i somras och aldrig tidigare visats sedan de användes under 1500-talet, konstaterar han.
Den stora utställningshallen på Västerviks museum är som en tidsmaskin där besökaren slungas fem hundra år tillbaka i tiden. Ur högtalare hörs ljudet av vågskvalp, knakandet från ett skepp som kränger fram genom vattnet, högljudda rop och kanoneld, och man förnimmer en doft av fuktigt trä och tjära. En perfekt inramning när man knallar runt och kikar på gamla vrakrester från inte bara Mars utan även dess föregångare Elefanten, det samtida handelsskeppet Ringaren samt Kraven. Via ett par surfplattor kan man i lugn och ro med hjälp av en bild på vraket klicka runt och på ett pedagogiskt sätt lära sig lite mer om vad som döljer sig bakom en smula mossiga ord som kölstock, lavett, kartov, stenbössa, gångspel, mastfisk, röstplanka, knekt, skivgatt och skotpunkt.
Banken och Facebook kan förvandla Västerviks museum till ett internationellt besöksmål
Utställningen har med hjälp av vårt stöd kunnat få ett digitalt lyft ut i världen. Med hjälp av ett spel, som är under utveckling för Facebooks 3D-glasögon Oculus Quest, kommer besökarna nu också kunna uppleva skeppet på en helt ny nivå.
Museet ligger i den tekniska frontlinjen för digital marinarkeologi. Teknik utvecklas för att kunna bärga vrak virituellt och återskapa dem i 3D.
Utställningen är ett samarbete mellan Västerviks museum, Sjöhistoriska Museet, Kalmar Länsmuseum, Ocean Discovery, Deep Sea Production, Marin Mätteknik, Försvarshögskolan, Södertörns högskola med stöd av lokala sponsorer såsom Tjustbygdens Sparbank.
– Mars Makalös är en världssensation och har fått stort utrymme i utländsk media. Flera forskningsrapporter har publicerats och vårt arbete med Mars har presenterats på olika konferenser i mer än 23 länder, förklarar Richard Lundgren. För mig, Fredrik Skogh och Ingemar Lundgren, är utställningen smått fantastisk.