Våra företagstjänster
Betala och ta betalt
Internetbank, app och BankID
Er verksamhet
Om oss

Getterum

Moderna tider

"Hösten 2020 satte vi igång med en modernisering av hela gården. Vi byggde ut ladugården med 1500 kvadratmeter, anlade en ny gödselbrunn och köpte in tre mjölkrobotar"

Ägarna av Mellangården har ett samtal vid lantbruksmaskin

Landsbygden i Västerviks kommun blir knappast mer idyllisk än i Getterum strax söder om Hjorted. Längs en krokig väg kantad av skog, brukad åkermark och glittrande insjöar ligger lantbruket Mellangården. Här driver familjen Klasén en av landets modernaste mellanstora mjölkgårdar.

– Vi är långtifrån ensamma om att investera i ny teknik, men de satsningar vi gjort på senare år har haft stor inverkan på den dagliga driften, konstaterar Peter Klasén, som tog över gården från svärföräldrarna tillsammans med sin fru Mariette 1982.

Då omfattade gården i sammanhanget ganska blygsamma 20 stycken mjölkkor. I dag är den siffran 188 mjölkande och drygt 200 med sinkorna, och utvecklingen har varit expansiv de senaste åren.

– Hösten 2020 satte vi igång med en modernisering av hela gården. Vi byggde ut ladugården med 1500 kvadratmeter, anlade en ny gödselbrunn och köpte in tre mjölkrobotar. En sammanlagd investering på 17 miljoner kronor, och några tusen timmars eget arbete, skrattar David Klasén, som 2015 tog över halva gården från sina föräldrar och därmed blev femte generationen på gården, som köptes på 1890-talet.

När vi passerar en av mjölkrobotarna är det kon Flora som parkerat för att bli mjölkad och som belöning få lite extra gott kraftfoder. David noterar ganska omgående på robotens display som mäter mjölkningen att en av hennes spenar inte levererar lika mycket mjölk som de andra.

– Flora är snart en ”hundratonare, så även om Flora börjat tappa lite i avkastning så får hon nog vara kvar ett tag till, för lång och trogen tjänst.

Ko i stallet på Mellangården

Inne vid kontorets dator, som är kopplad till mjölkrobotarna och varje kos transponder, kan man ta del av detaljerad information om varje mjölkko. I snitt producerar Mellangården 6760 kilo mjölk per dygn, vilket ger ett dygnssnitt på ca. 36 kilo per ko, fördelat på tre mjölkningar per dag, på i snitt 6 minuter och 30 sekunder. Vilket innebär att  de tre robotarna står overksamma 9 procent av tiden per dygn.

Överflödig fakta, kan tyckas, men för lantbruken har de senaste åren varit en ekonomisk och existentiell berg- och dalbana med mestadels utförsbacke. Först kom torkan, sedan pandemin och så kriget i Ukraina med höjda bränsle- och energipriser som följd. Och nu senast inflationen.

– Priset på diesel, el och kraftfoder har gått upp, samtidigt har vi fått bättre betalt för vår mjölk. Men det är klart att det har varit tufft. Att minska på personal går nästan inte för vår del eftersom vi redan är så få, men man får försöka att tänka lite smartare så att man utnyttjar all kapacitet i företaget maximalt.

Vi sparar bland annat pengar på att använda så mycket egenodlad vall som möjligt, samt genom att fokusera på en hållbar mjölkproduktion med god djurhälsa, och såklart även en välmående och engagerad personal, förklarar Peter.

När vi kommer ut på baksidan av ladugården möts vi av en stor rödmålad plåtkonstruktion som ser ut ungefär som ett tippat lastbilsflak på stadiga ben.

Stationär foderblandare på Mellangården

– Det är vår stationära foderblandare. Den kom i tisdags! Med den kan vi automatisera utfodringen mycket mer än vi gjort tidigare eftersom det räcker att vi fyller på den en gång per dygn sedan sköter den sig själv. Just den här är faktiskt finansierad genom Klimatklivet, Naturvårdsverket och Tjustbygdens Sparbank. Det är skönt att inte alltid behöva vända sig fullt ut till banken och ta lån när man ska investera, ler David Klasén.Tilläggas kan att banken varit varit ett bra bollplank genom hela moderniseringsprocessen säger de samstämmigt.