Så här skyddar du dig mot investeringsbedrägerier

Tänk på att det inte finns några snabba, enkla och säkra investeringar. Ofta börjar det med låga belopp, som du känner att du kan avvara, men övergår snabbt till betydande summor. 

Låt dig inte stressas att fatta irrationella beslut då bedragare är fenomenala på att övertyga. Se till att du är rädd om dig och dina besparingar och låt dig inte övertygas utan kontrollera fakta innan några beslut tas!

Håll koll på det här

  • Var sunt skeptisk till alla som erbjuder investeringar via telefon, mejl och sociala medier.
  • Gör inte affärer med företag du inte känner till eller produkter du inte behärskar.
  • Ladda aldrig ner fjärrstyrningsprogram till din dator eller telefon på uppdrag av någon annan. 

Om du är utsatt

Kontakta omgående banken och berätta ärligt vad du råkat ut för, vi kommer göra allt vi kan för att hjälpa dig. Väldigt ofta är bedragarnas tillvägagångssätt detsamma, om och om igen vilket gör att vi om möjligt kan hindra fler från att råka ut för samma sak

Anmäl bedrägeri

Polisanmäl!

Ta hjälp av din omgivning, du kan också kontakta brottsofferjouren (brottsofferjouren.se)

Avbryt all kontakt

Avbryt all kontakt, svara inte på telefonsamtal, mejl eller sociala medier avseende "placeringen". Om det känns jobbigt, blockera uppringaren, byt telefonnummer, mejladress och konton på sociala medier.

Sannolikt kommer du även att bli kontaktad, om och om igen av bedragare. Detta då bedragarna säljer uppgifter om utsatta kunder till varandra och därmed vet att du förlorat pengar. De kommer därmed erbjuda dig "hjälp" att få tillbaka dina pengar, vilket du så klart önskar, men i slutänden är det bara ytterligare en möjlighet för bedragaren att lura dig på ännu mer pengar. Ibland först flera år senare. Var uppmärksam.